czwartek, 25 kwietnia 2013

Tłusty nabiał ZAPOBIEGA chorobom serca??

Na pewno każdy słyszał to wiele razy, że tłuszcz z masła, sera i śmietany powoduje powstawanie zatorów w żyłach. BŁĄD! Badania dowiodły, że 3 super składniki odżywcze z niabiału chronią przed chorobą serca.

Od wielu dekad słyszymy wypowiedzi dziennikarzy bez wykształcenia w zakresie odżywiania, agentów rządowych powołujących się na przestarzałe informacje z lat 60-tych i niedoinformowanych dietetyków, że tłuszcz z masła, śmietany, sera i innego nabiału zatyka żyły. Otóż okazuje się, że byli oni w błędzie.

Z resztą nie jest to pierwszy raz, kiedy to rząd i media są w błędzie jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Kiedyś twierdzili, że margaryna z tłuszczami trans jest zdrowsza od masła, albo że żółtko jajka jest niedobre dla zdrowia i że tyjemy od zjadania tłuszczu więc proponowali jedzenie cukru zamiast niego. Na szczęście teraz jesteśmy nieco bardziej doinformowani w tych tematach.
W Ameryce pomiędzy 1910 a 2000 rokiem konsumpcja masła na osobę spadła z 8kg na osobę rocznie do niecałych 2kg, a liczba przypadków chorób serca wzrosła czterokrotnie.
Zastanówmy się nad tym chwilę. Zjadano ponad 4x więcej masła w 1910 roku a przypadki chorób serca były rzadkie. Jasno z tego wynika, że argument „ekspertów” zdrowia o zabójczym działaniu tłuszczu z nabiału zostaje obalony i musi być zweryfikowany.
Przyjrzyjmy się teraz interesującym przykładom.
Dieta francuzka jest bogata w przeróżne sery, śmietanę i masło, a jednak Francuzi są znacznie szczuplejsi i nie chorują na serce tak jak Amerykanie, którzy już jakiś czas temu przerzucili się na produkty nisko lub beztłuszczowe.
Również Szwajcarzy znani ze swoich tłustych serów nie zapadają na choroby serca tak często jak ludzie w Stanach Zjednoczonych.
Podobna sytuacja tyczy się ludności zamieszkującej góry Kaukazu, którzy piją kefir w dużych ilościach, a dożywają 100 lat i więcej.
Jeszcze mamy plemiona Maasai i Samburu z Afryki na diecie pełnotłuszczowej, które spożywają 4-5x więcej nabiału niż przeciętny Amerykanin. Choroby postępujące jak choroby serca tam nie występują.

Przykładów jest wiele na zaprzeczenie powrzechnej opinii wygłaszanej przez tych „ekspertów” przez tyle lat.
Prawda jest taka, że badania konsekwentnie pokazują, że pewne unikatowe składniki w tłuszczu z nabiału zapobiegają powstawaniu zatorów w żyłach i obniżają ryzyko chorób serca.
Zanim omówimy te cudowne składniki znajdujące się w niektórych rodzajach tłuszczu z nabiału i zapobiegające chorobom serca, trzeba zaznaczyć, że jeśli spożywa się dużo produktów o działaniu zapalnym , takich jak cukier, produkty z oczyszczonej mąki (płatki śniadaniowe, makarony i białe pieczywo), syrop kukurydziany, oczyszczone tłuszcze roślinne i inne to i tak najprawdopodobniej żyły będą się zatykać przez zaognienie spowodowane negatywnym działaniem tych produktów na organizm.
Zatem co jeszcze przemawia za dobroczynnym działaniem nabiału poza zaobserwowanymi zjawiskami w różnych kulturach świata?
Badania nad 3ma specyficznymi super składnikami odżywczymi z nabiału
Przeprowadzane były w amerykańskich hodowlach ekologicznych zwierząt karmionych trawą, a nie paszą jak w typowych dużych farmach hodowlanych. W Unii Europejskiej sytuacja jest nieco inna, zabrania się stosowania antybiotyków i hormonów przy produkcji pasz, ale niektórzy rolnicy sami dodają je do karmy w hodowlach konwencjonalnych. W hodowlach ekologicznych natomiast dodawane są produkty bio (przede wszystkim zioła) a nie antybiotyki.
Zauważmy też, że mowa jest o korzyściach pochodzących z tłuszczu z nabiału czyli produktów pełnowartościowych (nie produktów light - serów, jogurtów - niskotłuszczowych czy beztłuszczowych).

Super odżywczy element nabiału nr 1: Witamina K2

Witamina K1 znajdująca sie w zielonych liściach jest zdecydowanie dobra dla zdrowia lecz nie ma ona wpływu na zdrowie serca. Natomiast witamina K2 to zupełnie inna sprawa. Badania holenderskie w 2004 roku wykazały, że ludzie konsumujący najwięcej witaminy K2 mieli obniżone ryzyko zgonu na zawał serca aż o 51% i o 26% niższe ryzyko śmierci ze wszystkich innych przyczyn niż ludzie spożywający najmniej tej witaminy. Na podstawie tych badań wywsnioskowano, że zwiększenie spożycie witaminy K2 zapobiega zwapnianiu żył.
Najlepsze źródło witaminy K2 to właśnie tłuszcz z nabiału (masło, śmietana, niektóre sery), podroby mięsne (gęsia wątroba szczególnie) i niektóra kwaszona żywność. Spośród serów najwięcej tej witaminy ma gouda i brie.
To niesamowite, że tylu dietetyków i ekspertów zdrowia przez dziesiątki lat nakazywało unikać tłustego nabiału, a jednak badania dowiodły, że ten tłuszcz zawiera bardzo silne składniki zapobiegające zatorowi. Uważaj na to komu ufasz jeśli chodzi o wytyczne w zakresie żywienia!
Jeszcze jedna rzecz do zapamiętania o witaminie K2..
Żeby prawidłowo zużyć witaminę D konieczna jest obecność witaminy K2. W pewnym eksperymencie zauważono, że zdrowie pacientów poprawiało się jedynie nieznacznie po podaniu tranu, ale kiedy tran był podany razem z masłem następowała znaczna poprawa zdrowia, gdyż witamina D razem z K2 silniej działają niż osobno.
Standardowo suplementy witaminowe nie zawierają witaminy K2 więc należy ją dostarczać wraz z pożywieniem, takim jak nabiał, żółtka jaj czy podroby mięsne.
Weganie powinni wiedzieć, że niedobór witaminy K2 jest poważną sprawą. Może zakłócić równowagę i funkcje witaminy D i wapnia w organiźmie powodując zwapnienie żył. Kolejna witamina, której pozbawiają się weganie to witamina B12, która w postaci suplementu nie jest tak dobrze wykorzystywana przez organizm.

Super odżywczy element nabału nr 2: CLA (sprzężony kwas linolowy)

CLA to wyjątkowy typ zdrowego tłuszczu mięsa i nabiału pochodzącego od zwierząt karmionych trawą (owce, krowy, kozły, jelenie itp.) W badaniach nad CLA wykryto, że zmniejsza ryzyko miażdżycy i zachorowań na raka oraz usprawnia utratę tkanki tłuszczowej.
Mięso i nabiał od zwierząt żywiących się trawą zawiera 3-5 razy więcej zdrowych tłuszczów CLA w porównaniu z mięsem i nabiałem pochodzącym od zwierząt karmionych tradycyjną paszą.
Przeprowadzono wiele doświadczeń z użyciem CLA, w jednym badano efekty konsumpcji sera z koziego mleka na markery miażdżycowe i zauważono poprawę tych markerów. Wywnioskowano, że „spożycie przetestowanego nabiału naturalnie bogatego w cis-9, trans-11 CLA wydaje się sprzyjające zmianom biochemicznym markerów miażdżycowych.” Oprócz tego przeprowadzano też badania nad wpływem kwasu linolowego na utratę tkanki tłuszczowej i raka i dziesiątki ich wyników wskazuje na działanie zmniejszające ryzyko zachorowań na raka oraz usprawniające utratę tkanki tłuszczowej.
CLA to kolejny przykład niesamowicie zdrowego tłuszczu znajdującego się w nabiale, w większej ilośći pochodzącego od zwierząt karmionych trawą niż zwierząt z hodowli karmionych paszą. Jest to kolejny powód, dla którego nie należy słuchać tych wszystkich doradców zalecających wybieranie mleka i jogurtów niskotłuszczowych lub beztłuszczowych. Koniec z tą tłuszczo – fobią! Jak widać pełnotłusty nabiał może być zdrowszy i jednocześnie smaczniejszy.

Super odżywczy element nabału nr 2: Omega-3

Tu nie trzeba zagłębiać się w szczegóły, większość ludzi zdaje sobie sprawę że tłuszcze omega-3 są bardzo ważne dla zdrowego serca i całego organizmu, korzyści można wyliczać w nieskończoność.
Tajemnicą nie jest, że nabiał jest dobrym źródłem tych tłuszczów, i znowu, pochodzący od zwierząt z hodowli ekologicznych zawiera o wiele lepszy stosunek omega-3 do omega-6 niż od zwierząt jedzących paszę.
Większość ludzi spożywa za dużo omegi-6 i powinni oni zwiększyć spożycie omegi-3. Nabiał taki z pewnością pomoże to zrobić, tak samo jak robią to tłuszcze rybie.

Czy w takim razie nabiał pochodzący od zwierząt hodowanych na paszy jest zły? Cóz, można stwierdzić, że taki nabiał jest neutralny, tzn. nie jest szkodliwy jak np. tłuszcze trans, ale nie daje też korzyści zdrowotnych.
Pestycydy i inne chemikalia gromadzące się w tłustej części nabiału to kolejna sprawa. Zwierzęta żywiące się trawą są mniej narażone na działanie chemikaliów niż te, które karmione są paszą.
Podsumowując zdrowy i niezdrowy nabiał:
Zdrowe formy nabiału z super elementami chroniącymi zdrowie – masło, śmietana, ser, mleko pochądzące od zwierząt żyjących na pastwiskach; jogurt naturalny nie słodzony, kefir.
Niezdrowy nabiał: homogenizowane, pasteryzowane komercyjne mleko (tłuszcz mleka homogenizowanego jest uważany za szkodliwy dla zdrowia z powodu mikroskopijnych cząstek tłuszczu formowanego w procesie homogenizacji), jogurt napakowany cukrem i sztucznymi słodzikami (większość produktów na rynku), sery topione i inne przetworzone sery.
Pełnotłusty nabiał pochodzący od zwierząt z ekologicznej hodowli nie jest niebezpieczny, jak to zapewniają media, rząd i niektórzy dietetycy. Moja mama w wieku 70 lat spożywa codziennie pełnotłuste mleko, śmietanę, jada od lat prawdziwe masło w dużych ilościach i ma doskonałe zdrowie i cholesterol. Jak wynika z opisanych tu trzech super elementów tłuszczu z nabiału, chronią one przed chorobami serca a także dają inne korzyści zdrowotne.
Nie zapomnijmy też, że tłuszcz z nabiału smakuje doskonale. Spróbujmy kawy z prawdziwą śmietaną zamiast cappuchino czy latte w proszku z paczki z dodatkami tłuszczy trans i sztucznymi słodzikami. Wybierzmy pełnotłusty jogurt naturalny zamiast odtłuszczonego, pełnotłusty ser zamiast beztłuszczowego i prawdziwe masło zamiast odtłuszczonej margaryny. CLA pomoże przy utracie tkanki tłuszczowej a zdrowe tłuszcze ogólnie pomagają osiągnąć równowagę hormonalną i kontrolować apetyt. Nie czujmy się więc winni spożywając pełnotłuste produkty, gdyż tak naprawdę to dbamy przez to o zdrowie zaopatrując organizm w super odżywcze składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz