środa, 17 kwietnia 2013

Wróg numer 1 twojego mózgu.



Niektóre produkty spożywane codziennie mogą powodować uszkodzenie mózgu. Mogą upośledzić pamięć i zdolność uczenia się. Zły dobór żywności i napojów spożywanych przez całe życie może spowodować nawet chorobę Alzheimera. 
To najwyższy czas by społeczeństwo zaczęło traktować choroby degeneracyjne, czyli postępujące, takie jak Alzheimer czy rak bardziej poważnie i przestało uwazać, że nic nie można już zrobić w tej sprawie.
Nawet w wieku 30, 40 czy 50 lat nie jest za późno by zmienić nawyki żywieniowe i zapobiec tym chorobom.
Jak możemy to zrobić?

Wróg numer 1: fruktoza
Badania Uniwersytetu Kalifornijskiego W Los Angeles w 2012 roku dowiodły, że spożywanie dużej ilości fruktozy przez długi okres czasu osłabiło pamięć i zdolność uczenia się.
Oprócz tego powszechnie znane jest działanie diety bogatej we fruktoze na oporność insulinową. Dieta taka może powodować oporność insulinową a nawet może przyczyniać się do cukrzycy typu 2 oraz odpowiadać za nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej. Na domiar złego spożywanie dużej ilości fruktozy wpływa na poziom trójglicerydów we krwi i cholesterolu LDL, który przyczynia się do powstania zatorów w żyłach.
Podsumowując, spożywanie dużej ilości fruktozy grozi: osłabieniem pamięci i zdolności uczenia się, zwiększonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca.
Aha, nie zapomnijmy o dużym brzuchu. Mniam, komu jogurt, skibka z dżemem czy puszka napoju?
Przeciętna osoba będąc na diecie z Zachodu bogatej w przetworzoną żywność spożywa ogromne ilości fruktozy nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Główne źródła to: napoje gazowane (głównie z syropem glukozowo – fruktozowym), słodzone soki, sok pomarańczowy, przetwożone produkty spożywcze jak ciasta, torty i inne słodycze, oraz syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (coraz częściej dodawany do płatków, chleba, sosów sałatkowych, ketchupu).
Zauważmy, że wiele napojów sportowych pomimo to, że są opisane jako „zdrowe” mogą zawierać potężne ilości syropu kukurydzianego z fruktozą krystaliczną jako głównym słodzikem. Te napoje mogą być równie niebezpieczne dla ciała i mózgu jak zwykłe napoje gazowane. Nie dajmy się nabrać na reklamy, w których atleci pochłaniają takie drinki.
Popularny ostatnio syrop z agawy, reklamowany jako „zdrowy” to również jedna z najbardziej zagęszczonych form przetwożonej fruktozy w słodzikach. Należy unikać takich słodzików z agawy, chyba że ilości tego są naprawdę niewielkie.

Wszystkich tych produktów spożywczych bogatych we fruktozę można łatwo unikać jeśli będzie się jadło ze świadomością. Zamiast kupnych sosów sałatkowych możemy sami w domu przyżądzić taki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ulubionych przypraw. Zamiast napojów słodzonych pijmy herbatę lub wodę z cytryną czy limonką lub wodę z odrobiną octu jabłkowego i miodu.
Jeśli lubisz dużo ketchupu spróbój wymieszać go z odrobiną musztardy lub pastą pomidorową, które to zwykle nie zawierają syropu kukurydzianego.

Ostatnia rzecz o fruktozie...tak, świeże owoce zawierają fruktozę, ale generalnie ilość jej jest znacznie mniejsza niż w słodzonych napojach i innych przetwożonych produktach spożywczych. Również błonnik, fitoestrogeny i przeciwutleniacze zawarte w owocach niwelują szkodliwe działanie fruktozy. Umiarkowana ilość owoców zjadanych dziennie to jedna – dwie sztuki.
Wskazówka: Czy wiesz, że lemonka i cytryna prawie wcale nie mają fruktozy i tylko 3-4 gramy węglowodanów netto w całym owocu? Pomarańcza natomiast ma 6 gramów fruktozy i 25 gramów węglowodanów w sumie na sztukę. Świeży sok z cutryny jak dowiedziono, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, a więc pij wodę z cytryną przed i do posiłków.

INNE PRODUKTY SZKODZĄCE TWOJEMU MÓZGOWI

Pewnie już wiesz, że niektóre z tych składników są szkodliwe, ale negatywny efekt na mózg to kolejna szkoda.

Tłuszcze trans – silnie zapalne w całym ciele, uszkadzające ściany komórek. Należy unikać tłuszczów utlenionych w przetwożonych i smażonych na głębokim oleju potraw.

Rtęć – badania pokazują, że rtęć z zanieczyszczenia środowiska i ryb, które stoją wysoko w łańcuchu pokarmowym (tuńczyk, rekin, miecznik itd.) może mieć stały negatywny wpływ na mózg. Ogranicz te ryby do kilku razy na miesiąc i zastąp je rybami takimi jak łosoś, pstrąg i innymi mniejszymi rybami by zmniejszyć ilość rtęci spożywanej.

Produkty zbożowe – zboże wykazuje właściwości uzależniające dla mózgu. Zawiera elementy zwane egzorfinami, które działają na mózg jak narkotyk. To by tłumaczyło dlaczego ludziom tak trudno przychodzi rezygnacja z ulubionych chlebów, makaronów, płatków czy babeczek, ponieważ ich jedzenie jest nieco uzależniające.

Często ludzie zjadając makaron na obiad idą po dokładkę, a później wieczorem mają zachcianki na różne smakołyki. Natomiast obiad złożony z mięsa, warzyw i surówek jest bardziej satysfakcjonujący i nie wywołuje takiego efektu jak wspomniany makaron.

Ale są też dobre wieści..

Jest bardzo dużo produktów, które ochraniają mózg oraz inne narządy.
Następny artukuł poświęcony będzie produktom o dobroczynnym działaniu na mózg.
Cdn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz