piątek, 5 kwietnia 2013

12 tygodni spożywania tego owocu spowodowało utratę tkanki tłuszczowej

Każdy słyszalł o dobroczynnym wpływie grejfruta na chudnięcie, ale czy to prawda
czy mit?


Już parę lat temu przeprowadzono m.in. badanie efektu grejfruta na wagę ciała
i odporność insulinową. 91 pacientów podzielono na 4 grupy. W trzech grupach
podawano 3 razy dziennie przed posikami: swieżego grejfruta (grupa 1), szklankę
soku grejfrutowego (grupa 2) i kapsułke ekstraktu grejfrutowego (grupa 3). Czwarta
to grupa placebo.
Po 12 tygodniach okazało się, że grejfrut przed posiłkiem faktycznie spowodował
utratę tłuszczu. Najwięcej schudła grupa, która zjadała swieżego grejfruta, ale nawet
grupa, co piła sok z grejfruta i brała kapsułki schudła więcej niż grupa placebo.
W wynikach badania opisano też wpływ swieżego grejfruta na poziom insuliny.
W grupie grejfrutowej odkryto znaczny spadek poziomu insuliny 2 godziny po
posiłku w porównaniu z grupą placebo. Pół grejfruta zjadana przed posiłkiem
spowodowała znaczną utrate tłuszczu. Odporność insulinowa się polepszyła przez
zjadanie swieżego grejfruta, co umozliwiło kontrole nad cukrem we krwi, pomimo
cukrów zawartych w owocu.
Jak zatem widzimy, przeprowadzony eksperyment udowodnił, że jednak grejfrut jest
owocem sprzyjającym chudnięciu. Nie wiem czy każdy byłby w stanie wprowadzić
go do diety 3 razy dziennie, ale warto go na pewno konsumować nawet w mniejszych
ilościach. Oczywiście samo jedzenie grejfruta nie zapewni nam szczupłej sylwetki,
ale wraz z zastosowaniem innych metod na pewno przyczyni się do utraty tkanki
tłuszczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz